Српски English
               
 
   
20 година Oдсека за рану музику М.Ш. "Јосип Славенски"
- брошура -

погледај
преузми (pdf)
       
 

Ансамбл за рану музику "Flauto Dolce" је основан 2005. на иницијативу Љубомира Димитријевића, једног од оснивача ансамбла "Ренесанс" (1969.) и Центра за рану музику "Ренесанс" (2004.). Ансамбл је окупио младе музичаре који су се у току школовања определили за проучавање и интерпретацију ране музике из епоха Средњег века, Ренесансе и Барока. Већина чланова ансамбла је потекла са Одсека за рану музику музичке школе "Јосип Славенски" у Београду. Велики број наступа и веома запажених концерата ови младим музичари су остварили у пероду од 2001. до 2005. године као чланови ансамбла "Joculatores Slavenses". Своју концертну и професионалну делатност наставили су од 2005. године у новооснованом ансамблу "Flauto Dolce" који од настанка ради у оквиру Центра за рану музику "Ренесанс".

Од тада су остварена бројна гостовања широм Србије, у БиХ, Италији и Грчкој. У низу концерата свакако се издвајају наступи у Фиренци (Галерија Академије уметности), Сан Ђимињану (узастопно три године на Средњовековном фестивалу "Ferie delle Messi"), Патрасу ("Europe@Patra"), Сарајеву ("Сарајевска зима"), Београду, Новом Саду...

У 2008. и 2009. години ансамбл је гостовао у Италији где је наступио на значајним фестивалима ране музике : Губио ("Gubbio Arte Medievale"), Горица ("Musica Cortese"), Равена ("I Luoghi Dello Spirito e Del Tempo" и "Settembre Dantesco"). На програмима који су изведени значајан део, поред музике европског Средњег века и Ренесансе, био је посвећен традиционалној музици Србије.

Ансамбл је учествовао у програмима РТС-а у најзначајнијим музичким емисијама. У оквиру серијала од пет пoлучасовних емисија о инструментима Средњег века, Ренесансе и Барока, који је снимљен за ТВ Војводину, чланови ансамбла су учествовали у већини од укупно 45 нумера - звучних примера, приказујући своју вештину и степен познавања умећа свирања на великом броју инструмената из наведених епоха.

Ансамбл је 2007. године снимио CD под називом "Светлост из таме" са музиком европског Средњег века.

Изузетно плодну сарадњу ансамбл је остварио и са Музичком омладином Београда и Србије, наступајући на концертима који су по програму и садржају намењени младима и на тај начин преузео значајну улогу у пропаганди и афирмацији ране музике код нас.

Као један од најзначајнијих наступа издваја се концерт ансамбла на Београдским музичким свечаностима 2010. године.

На Фестивалу ране музике у Београду који је одржан у јуну 2013. године концерт ансамбла "Flauto Dolce" са музиком средњег века издвојен је као најуспешнији.

Репертоар ансамбла обухвата музика из периода од XII до друге половине XVIII века. Све програме "Flauto Dolce" интерпретира на историјским инструментима, копијама које су урађене према сачуваним оригиналима. Одређене програмске садржаје чланови ансамбла употпуњавају и костимима - одећом која је везана за одређену епоху. На тај начин и сценским наступом настоје да што сликовитије и уверљивије прикажу време Средњег века, Ренесансе и Барока.

Значајан допринос оваквом начину представљања ране музике, ансамбл "Flauto Dolce" је остварио у музичко - сценском приказу песама из збирке "Carmina Burana" који је заједно са ансамблом "Ренесанс" реализован крајем 2007. године.
       
Центар за
Рану музику
„Ренесанс“

Јове Илића 2,
11000 Београд,
Србија

тел./факс:
011 391 07 35

мобилни:
063 827 33 51

e-mail:

centar.renesans@
gmail.com