O "Flauto Dolce" Дискографија Репертоар Чланови Филм о ансамблу


О "Flauto Dolce"


Ансамбл за рану музику «Flauto Dolce» је основан 2005. на иницијативу Љубомира Димитријевића, једног од оснивача ансамбла «Ренесанс» (1969) и Центра за рану музику «Ренесанс» (2004). Ансамбл је окупио младе музичаре који су се у току школовања определили за проучавање и интерпретацију ране музике из епоха Средњег века, ренесансе и барока. Већина чланова ансамбла је потекла са одсека за рану музику музичке школе «Јосип Славенски» у Београду. Велики број наступа и веома запажених концерата ови младим музичари су остварили у пероду од 2001. до 2005 године као чланови ансамбла «Joculatores Slavenses». Своју концертну и професионалну делатност наставили су од 2005. године у новооснованом ансамблу «Flauto Dolce» који од настанка ради у оквиру Центра за рану музику «Ренесанс». Од тада су остварена бројна гостовања широм Србије, у БиХ, Италији и  Грчкој. У низу концерата свакако се издвајају наступи у Фиренци (Галерија Академије уметности), Сан Ђимињану (узастопно три године на Средњовековном фестивалу "Ferre de la Messi"), Патрасу (Europe @ Patra), Сарајеву (Сарајевска зима), Београду, Новом Саду.

Ансамбл је учествовао у програмима РТС-а у најзначајнијим музичким емисијама. У оквиру серијала од пет пулучасовних емисија о инструментима Средњег века, ренесансе и барока, који је снимљен за ТВ Војводину, чланови ансамбла су учествовали у већини од укупно 45 нумера – звучних примера, приказујући своју вештину и степен познавања умећа свирања на великом броју инструмената из наведених епоха.

Изузетно плодну сарадњу ансамбл је остварио и са Музичком омладином Београда и Србије, наступајући на концертима који су по програму и садржају намењени младима и на тај начин преузео значајну улогу у пропаганди и афирмацији ране музике код нас.

Репертоар ансамбла обухвата музика из периода од XII до друге половине XVIII века. Све програме «Flauto Dolce» интерпретира на историјским инструментима, копијама које су урађене према сачуваним оригиналима.

Одређене програмске садржаје чланови ансамбла употпуњавају и костимима – одећом која је везана за одређену епоху. На тај начин и сценским наступом настоје да што сликовитије и уверљивије прикажу време Средњег века, ренесансе и барока. Значајан допринос оваквом начину прeдстављања ране музике, ансамбл «Flauto Dolce» је остварио у музичко – сценском приказу песама из збирке «Carmina Burana» који је заједно са ансамблом «Ренесанс» реализован крајем 2007. године у Народном позоришту у Београду.

На врх стране